Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Metnarova diplomka a její (ne)os(t)udná strana 52

Kolosálně špatné citování zdrojů ministr uprostřed prázdnin ustál po předběžných posudcích.Uvedl však všechny zdroje své práce v seznamu použité literatury? Stránku, která byla zveřejněna a udivila autory článku z ČT,rozebírám zde

Jak to začalo

V polovině letošních prázdnin byly zveřejněny  velké pochybnosti kolem  diplomové práce ministra vlády za hnutí ANO p.Metnara.  Odstartoval ji článek redaktorů České televize, ve kterém rozebírají hlavně prapodivný a nedostatečný způsob citování cizích zdrojů, ze kterých Metnar přebírá celé stránky textu, mírně je v nepodstatných slovech upravuje a prakticky téměř neuvádí, že jde o převzaté pasáže . Tím, že na nich ale alespoň občas uvádí citaci zdroje (ovšem bez uvedení přesného uvedení , která přesně pasáž je převzata) budí v běžném čtenáři vědeckých prací zvyklém na obvyklé způsoby citování  falešný dojem, že téměř všechny takové stránky  jsou jeho osobní dílo.

Celý zajímavý článek najdete zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2546773-take-diplomova-prace-ministra-metnara-vzbuzuje-pochybnosti-klasicky-plagiat-ale-neni

Článek způsobil velký rozruch, podle mnoha renomovaných vysokých  škol a odborníků bylo už samotné  takové zacházení s citacemi těsně u samé hranice plagiátorství, ne-li už za ní.Ministr svou práci několik dní studoval a nechal si vyhotovit předběžný posudek od vysoké školy, kde ji vypracoval a obhájil.Předběžný závěr posudku byl, že se plagiát nejedná.Obrovským úskalím je opravdová předběžnost závěru. Seriózní ověřování u práce vypracované tak dávno je o několik řádů časově i finančně náročnější než u soudobé diplomky. Soudobou diplomovou práci přehodíte specializovanému softwaru, který ji srovná s jinými pracemi i s obrovským množstvím dalších zdrojů informací na internetu a poté experti dořeší nalezené indicie a rozpory a vyhodnotí je.U této práce je podobný sw skoro k ničemu. Samotná práce je pouze v papírové podobě a je třeba ji digitalizovat, což je ten nejmenší problém. Větším je dohledat a digitalizovat také všechny papírové zdroje, o které se opírá. Bez toho je sw téměř k ničemu. A největším problémem je že v té době i spousta vědeckých i běžných zdrojů, ze kterých mohl autor čerpat byla také dostupná jen papírově. A to je téměř neřešitelné. Hledat, pročítat , tipovat. Sysifovská práce. Závěr není vlastně nikdy zcela konečný, pokud říká, že  práce není prokázaným plagiátem.

Nevime si rady

Autoři článku z České televize udělali jednu zajímavou věc. Ofotili a zveřejnili stránku 52, která bez jakékoliv citace se jim zdála dost podezřelá zasvěceností poznámek a informací, které se však nevyskytovaly v hlavním zdroji Metnarovy práce - knize P.Musílka Trhy cenných papírů z r. 2002.Autoři z ČT píší, že například ani neumí najít zdroj informací o činnosti MuDr Vokrouhleckého.Prostě nabídli hlavolam k řešení veřejnosti, se kterým si sami nevěděli rady.

Jak to prozatím skončilo

Následovala známá tiskovka , kde p. ministr jako první z diplomkových nařčených svou pozici zatím ustál díky předběžnému posudku školy, posypání si popelu na hlavu za prachbídné citování a omluvu.Na celé tiskovce byly zajímavé jen závěrečné dotazy České televize, které nebyly zodpovězeny, Ministr místo odpovědí spustil kolovrátek frází a opakování předchozích odpovědí a pak byly dotazy utnuty . A to fakt nemám rád. Za ČT se ptal známý Daniel Stach. Tiskovku (8 minutovou) naleznete zde, hodně doporučuji shlédnout:https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/metnar-kvuli-diplomove-praci-nerezignuje-za-chyby-se-omluvil-video/1646466

Musíme si pomáhat

Už určitě tušíte, že tuto výzvu jsem nemohl nepřijmout.Nemíním dokazovat nebo hodnotit , zda celá práce je plagiát nebo ne, to ať posoudí jiní.Ne že by to na základě jediné stránky, kterou zveřejnila ČT, také nebylo možné.Jistá je ale  jedna podstatná věc:

Prohlášení

Ministrova práce určitě jako každá diplomová práce  obsahuje na jedné z prvních stran ministrem podepsané prohlášení ve smyslu, že práci vypracoval sám a že veškeré zdroje, ze kterých čerpal, uvedl v seznamu literatury a řádně je ve své práci cituje.

Pátrání

Začal jsem usilovně a chytře hledat na internetu v době diplomky existující zdroje a informace. Po dvou večerech jsem s dávkou štěstí zjistil následující:

 

 Tady vidíte stránku 52 s barevně vyznačenými částmi (červenou a zelenou)

 

Červená část

Červená část se prakticky shoduje (až na obvyklé drobné změny autora) s tímto zdrojem :

Článek v Euro rubrika Byznys nazvaný Zklamaný liberál z 3. srpna 2001, 13:18 - Roman Pospíšil

Jde o článek o Tomáši Ježkovi: odkaz zde: https://www.euro.cz/byznys/zklamany-liberal-817125

Píše se v něm mimo jiné:"Dnes tvrdí , že největším neštěstím transformace bylo „nepřispění právníků.Jako předseda prezidia Fondu národního majetku prosazoval větší regulaci investičních fondů. Z popudu tohoto orgánu tehdejší šéf České spořitelny Jaroslav Kohoutek navrhoval, aby zakladatelé fondů museli prokazovat původ peněz a aby bylo zakázáno křížové vlastnictví bankovních akcií."

 

Zde vidíte červené prakticky shodné části se str. 52:

Zelená část

Je ona slavná část s podtrženým výskytem slov MUDr. Voklouhlecký.

Zde se podařilo najít shodu s publikací , která je výstupem několikaletého grantu týmu p. Musílka GA 402/02/1308

Zde je onen zdroj: https://nb.vse.cz/kbp/TEXT/Grant_krize_2a.pdf

Na stránce 121 najdete:

Jde o tento grant a tuto publikaci (odkaz na její 1.část je zde): https://nb.vse.cz/kbp/TEXT/Grant_krize_1a.pdf

Shoda je zde zcela doslovná!!

Co je podstatné?

V seznamu zdrojů je ale jen jediná publikace p. Musílka : Trhy cenných papírů (2002). Tato zde chybí. A také v něm chybí jakýkoliv článek z EURO ročník 2001.

Co říci závěrem?

Je samozřejmě možné, že ministr  najde v některémi zdroji , který v práci uvedl, také tyto podtržené věty a formulace ze str.52 , které skutečně třeba mohou pocházet i z jiného zdroje ( což se mu ale velmi pravděpodobně  nepodaří ) .  Tím by nade vší pochybnost ukázal, že tyto podtržené části jedné stránky jeho diplomky nemusí zbytečně vzbuzovat pochybnosti o jím podepsaném prohlášení.

Babišova obhajoba totiž zněla:

„Co jsem četl, jeho diplomka i podle expertů plagiát není, protože použitou literaturu uvedl ve zdrojích.Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/metnar-diplomova-prace-analyza-zdroje-citovani-ministr-obrany-pv0-/domaci.aspx?c=A180727_094247_domaci_kop&setver=full

 

Autor: Jiří Žamboch | čtvrtek 6.9.2018 8:05 | karma článku: 41,67 | přečteno: 1573x
  • Další články autora

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma: 34,43 | Přečteno: 961x | Diskuse| Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma: 18,75 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politika

Jiří Žamboch

Umělá inteligence vysvětlila, proč v ČR vstupem do EU skončil vysoký ekonomický růst!

Chatovací robot ChatGPT využívá umělou inteligenci Výsledky, které dává, jsou opravdu zajímavé. Pro EU a její ekonomický vývoj právem nelichotivé. A jsou navíc velmi pečlivě zdůvodněné

2.2.2023 v 20:05 | Karma: 20,28 | Přečteno: 636x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Žamboch

Prezidentské volby jsou zcela nerozhodnuty. Alespoň podle dat z nástroje Google Trends

Nástroj Google Trendy,který dokáže zobrazit srovnání počtu dotazů hledajících informací o P.Pavlovi a Babišovi v daném čase jednoznačně ukazuje velikou vyrovnanost prezidentských voleb.Při debatě na ČT i hned po ní je srovnáno.

23.1.2023 v 0:19 | Karma: 14,48 | Přečteno: 329x | Diskuse| Politika

Jiří Žamboch

Pravda o Ústí n.L. a lži o včerejší návštěvě P. Pavla

Demagogie o plném náměstí při provokaci P.Pavla znechutila Ústečany. Náměstíčko u místního obchodňáku a nejvýznamnějšího kostela krajského města zažilo "demonstraci". Zabírala prostor cirkusového stanu HUMBERTO (32m v průměru) !

18.1.2023 v 1:02 | Karma: 42,21 | Přečteno: 6159x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 38
  • Celková karma 26,59
  • Průměrná čtenost 2707x
Zajímá mne ledacos - a o tom nejzajímavějším,co se mne skutečně vnitřně dotklo, bych chtěl psát něco zajímavého.

Seznam rubrik