Prezentace průzkumu Ipsos o protikuřáckém zákonu: Vše je jinak ! A zásadně jinak!

4. 06. 2018 8:03:30
Když dva vidí totéž a přitom to komentují zcela rozdílně! U videa s prezentací průzkumu o protikuřáckém zákonu jsem se královsky pobavil komentářem autorů. Můj komentář uvádí věci na pravou míru a upozorňuje na klíčová zjištění!
Doprovodný průzkum agentury Ipsos a Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy k situaci po necelém roce platnosti tvrdého protikuřáckého zákona najdete zde:http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pruzkum-se-zakazem-koureni-v-restauracich-souhlasi-71-pct-lidi/1626105

A to včetně kompletní prezentace - videokonference s komentovanými 14 obrázky.

Je těžké udělat zcela správně statistický průzkum, opravdu těžké. A odhaduji, že tento průzkum je opravdu dobře udělán. A po dopracování může být pro informaci veřejnosti i politiků obrovsky přínosný.

Ovšem ještě mnohem těžší je interpretovat správně jeho výsledky, aby interpretace byla podložená, aby obsahovala skutečně to podstatné a zajímavé, co výzkum přinesl. A to vše interpretovat s odpovídající mírou vehemence a vědecké pokory, odpovídajicí miře jistoty zjištěných souvislostí a dat.

Už dlouho jsem neviděl tak zavádějící. interpretaci výsledků, ke kterým se ve statistickém průzkumu došlo. Vlastně ano - ministr Vojtěch ve čtvrtek - viz zde (podrobně dole)

Všimněte si při sledování videa tří klíčových momentů. Okomentuji je po svém.Zbytek jsou (dle mne) vedlejší věci a nestojí za shlédnutí:

Moment č1. Shrnující úvodní obrázek

Ten má v posluchačích navodit dojem, že i při platnosti tvrdého protikuřáckého zákona se do restaurací a hospod chodí dokonce více, tak co byste chtěli, že?

Autoři nabízejí různá dílčí vysvětlení bez určení velikosti jejich vlivu, ale nakonec musí s holou pravdou ven.Srovnání let 2015 a 2018 je drtivě ovlivněno silnou hospodářskou konjukturou poslední roku či dvou let a lidé si mohou zásadně více dovolit chodit do restaurace.

Tento kladný faktor plných peněženek (dle mne) pak nepřebijí žádné vedlejší faktory s jasně negativním působením na tržby (a to ani dohromady), tedy ani tvrdý protikuřácký zákon. Zavedení zákona bez této šťastné souhry okolností by způsobilo nesrovnatelně větší odpor zákazníků i majitelů hospod.

Autoři říkají, že ti, co dříve do hospody nechodili kvůli zakouřenému vzduchu, nyní už aspoň občas dorazí, to je očekávaná věc.Ale co ti, co náhle kvůli povinně čistému vzduchu nechodí tak často, nebo vůbec? Třeba proto, že jim zdravotní stav nedovoluje při kouření stát, nebo by na mrazu (či vedru) při častých přechodech z tepla do zimy mohli chytnout nějakou nemoc cest dýchacích - v jejich věku možná nemoc poslední? Kolik jich tímto "venčením" onemocní a kolik nás to stálo?Osobní zážitek: Mluvil jsem s paní vrchní ( ta restaurace má důsledně oddělenou nekuřáckou část se vzduchotechnikou) , která měla skoro slzy v očích, když mi při první návštěvě po začátku platnosti zákona říkala, že musela ten stůl 6 vetchých staříčků štamgastů vyndat ven na terasu (a to bylo jen sychravé jaro).

Doufám, že autoři rozpitvají změny chování nespokojených někdy později podrobněji, to by mne tedy velmi zajímalo.Nejspíše alespoň část z nich kouří a pije více doma, kde je partner a děti - to bychom si tedy opravdu pomohli.

Moment č.2 První obrázek s podrobnostmi

Tady se potrháte smíchy nebo rozzuříte nad tím, jak s vámi manipulují jako Rudé právo - každý podle nátury.Autoři mlčky přejdou podstatné a věnují se naprosto druhořadému.Jasně tu přitom vidíte, že počet lidí , kteří zákon odmitají, zcela radikálně vzrostl přesně ve chvíli,kdy jeho účinky lidé na vlastní kůží pocítili po jeho schválení v r. 2017 . Ukazuje to průzkum v r.2018 ( třetí sloupec grafu, spodní 2 červená pole: 12 procet radikáních a najednou 17 % umírněných odpůrců )

V r 2012 bylo jen 21% odpůrců, v r 2015 jen 22% odpůrců, v r 2018 najednou už 29% odpůrců! A jsou to nejen kuřáci, ale i liberální nekuřáci ! (čtvrtý a pátý sloupec grafu).

A jakpak by - drazí autoři - vypadaly výsledky, pokud bychom vynechali ty, kteří do hospody vůbec nechodí nebo chodí jen zcela výjimečně? To bychom se asi divili. A přitom jen názory těchto lidí jsou relevantní v této věci, protože jen těchto lidí se změny dotýkají! Je to stejné, jako kdybyste zjišťovali názor na aktuální změnu pravidel ve fotbale u lidí, kteří v životě na na fotbale nebyli nebo na něm byli jednou. Samozřejmě můžete z nich vymámit odpověď a dát si ji do průzkumu, ale je k ničemu, protože o fotbale nic neví a jejich odpověď vám jen pokřiví průzkum. A nejspíše (páč o tom nic neví) vám raději řeknou, že jim současná změněná pravidla vyhovují, ať od vás mají pokoj. Zkusme se podívat kolik jich je a odhadnout výsledek!Kolik jich je lze zjistit snadno, říká to dalši obrázek prezentace.

Z druhého sloupečku vyčteme, že po odečtení těch , co do hospod nechodí nebo chodí výjimečně, zůstane jen 55 % občanů! Lze se jen domnívat , že by možná i většina této části patří mezi odpůrce zákona nebo alespoň, že je situace hodně vyrovnaná. Což se nedozvíme, bez toho aby nám to autoři vyhodnotili. Pro ně je to velmi snadné a bylo by to i velmi žádoucí vědět !!!

Zkusme to zatím vlastními silami.Takže co víme : průzkum je od 15 let, takže zahrnuje asi 8 miliónu Čechů. Po vyloučení těch co do hospody téměř nechodí (těch je 45%) zůstane 4,4 miliónu lidí, které zákon zajímá a dotýká se jich. Odpůrců zákona je 29% , což je 2,3 miliónu (z toho 1 milión zásadních odpůrců)

JE TEDY VELICE DOBŘE MOŽNÉ, ŽE VĚTŠINĚ SKUTEČNÝCH NÁVŠTĚVNÍKŮ HOSPOD NOVÝ ZÁKON VADÍ!

Nebo je výsledný poměr opůrců a příznivců alespoň velmi vyrovnaný.

Protože odpůrců je 29 % , což je více než polovina z oněch 55% lidí , kteří do hospody chodí více než výjimečně. Je však možné že odpůrci jsou v nějaké překvapivě větší míře i mezi těmi co do restaurací nechodí nebo chodí výjimečně.

Výzkumníci by to měli zanalyzovat a říci, jak to je, nebo nám zpřístupnit svá data a uděláme si to sami. Vyzývám je k tomu!

Trocha filozofie: Je to letos takový rok 29 % -ních menšin! Jedna pohodlně vládne celému národu, druhá je naopak nedůstojně otužována vyháněním ("venčením") od piva na mráz a pomoci se nedovolá . Politici mají problém! Kdopak to schválil ? A kdo pak okamžitě - když loni viděl všeobecnou lidovou nespokojenost - sliboval po volbách zmírnění a vnitřní kuřárny? Bude líp? Uvidíme.

Moment č.3 - nastává několikrát při větě že jen 12% obyvatel je velmi nespokojených a že je jich pořád stejně. (viz stejný obrázek výše) Jako by bylo vše stále stejné - odpor nevzrostl.

No to je gól! HLUBOKÝ OMYL ! V letech 2012 a 2015 to bylo salónní povídání výzkumníkům do ouška o tom, že bych byl velmi nespokojen, kdyby mi zakázali sedět u piva s cigárkem. TEĎ JSEM reálně s cigárkem na mrazu a dešti či vedru ve stoje,často bez piva, které není kam postavit . A takových lidí je u nás nejméně MILIÓN . NEMÁTE POLITICI STRACH , ŽE VÁS NEZVOLÍ? Slibili jste podpořit kuřárny dokonce svými poslaneckými podpisy a pak jste couvli!

Nechápu přitom, co se vlastně řeší!, Když si do kuřárny půjde zakouřit v pokojové teplotě jen kuřák. Nikdo jiný tam nepůjde. A pro obsluhu a nekuřácké hosty se přitom vůbec nic nezmění!

Je pak nějaký rozumný důvod být proti? Není.

ZlLÝ SEN!

Zasnil jsem se a představil si, že kuřáci jednoho dne prosadí, že nekuřáčtí hosté restaurací budou muset konat svoji potřebu pouze ve venkovních mobilních záchodcích Toi-Toi, protože pobyt na čerstvém vzduchu prospívá zdraví. Budeme pak podobně spokojeni jako teď oni.

Jsem totiž celoživotní nekuřák.

ZCELA VÁŽNĚ:

Situace má snadné a seriózní řešení - reprezentativní výzkum o názoru občanů na navrhované změny, tedy kdo je pro kuřárny, kdo je pro případné malé venkoské hospody bez zákazu kouření, atd, za jakých podmínek - s výčtem variant a podobně. Tento průzkum ani žádný jiný toto neřešil.

A občané si docela často navrhované změny pletou s návratem k původnímu stavu, kdy kuřáci mohli mezi nekuřáky kouřit.. K podstatě věci ( kuřárny) nejsou žádné informace o postoji obyvatel !!!! Navíc věřím , že lidé by byli PRO!

Doplněno 9.6.2018: Tato hypotéza (souhlas občanů se zmírněním zákona) potvrzena čerstvým průzkumem pro Denik.cz - vice info v diskuzi.

P.S. Obdobné alibi pro neschválení kuřáren měl poskytnout v načasované mediální palbě také jiný a to každoroční průzkum Státního zdravotního ústavu (SZÚ) věnovaný kouření. O ten výzkum se opíralo vystoupení p .ministra Vojtěcha ve stejný den. Vystoupení bylo natolik pikantní ministrovými vývody (pokles počtu kuřáků o 3.5 %), že si o něm určitě přečtěte zde: Jak ministr zdravotnicví Vojtěch mluvil o protikuřáckém zákonu, a procenta plakala

Autor: Jiří Žamboch | pondělí 4.6.2018 8:03 | karma článku: 43.84 | přečteno: 8650x

Další články blogera

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 21.42 | Přečteno: 281 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.44 | Přečteno: 409 | Diskuse

Jiří Žamboch

Umělá inteligence vysvětlila, proč v ČR vstupem do EU skončil vysoký ekonomický růst!

Chatovací robot ChatGPT využívá umělou inteligenci Výsledky, které dává, jsou opravdu zajímavé. Pro EU a její ekonomický vývoj právem nelichotivé. A jsou navíc velmi pečlivě zdůvodněné

2.2.2023 v 20:05 | Karma článku: 20.08 | Přečteno: 622 | Diskuse

Jiří Žamboch

Prezidentské volby jsou zcela nerozhodnuty. Alespoň podle dat z nástroje Google Trends

Nástroj Google Trendy,který dokáže zobrazit srovnání počtu dotazů hledajících informací o P.Pavlovi a Babišovi v daném čase jednoznačně ukazuje velikou vyrovnanost prezidentských voleb.Při debatě na ČT i hned po ní je srovnáno.

23.1.2023 v 0:19 | Karma článku: 14.48 | Přečteno: 329 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 21.42 | Přečteno: 281 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 725 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.16 | Přečteno: 409 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 253 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 673 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2678

Zajímá mne ledacos - a o tom nejzajímavějším,co se mne skutečně vnitřně dotklo, bych chtěl psát něco zajímavého.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...