Video na MS ve fotbale - zásadní pokrok ke spravedlnosti s jasnými rezervami.

13. 07. 2018 11:58:33
Vyšší spravedlnost s nemalým zdržováním, nejednotná pravidla používání, konec informační převahy diváků na stadionu nad rozhodčím, proč technika nehlásí i další zásadní situace- třeba ofsajd, když to umí ?

MS světa ve fotbale v Rusku umožňuje rozhodčím využívat ve všech zápasech video. Což dnes ještě není obvyklé ani v nejlepších ligových soutěžích v Evropě.
Využívání videa opravdu přináší vyšší spravednost do rozhodování.
Má to spoustu příjemných důsledků.
Video je a hlavně bude bičem na bohaté kluby, že musí (nebo alespoň daleko častěji budou muset) vyhrávat zápasy na hrou na hřišti a ne s pomocí rozhodčího.
Je bičem na rozhodčí, jejich chyb musí ubýt, pokud mají možnost vidět opakování situací. A za takové chyby mohou být přísněji trestáni.
Je bičem na hráče s oblibou simulující či protestující (často jsou to hvězdy, protože jim se simulování snadněji promíjí).
Je požehnáním pro fotbal, protože spravedlivý fotbal baví diváky mnohem více než typické darování gólu či gólové situace (např. penalty ideálního trestného kopu, nespravedlivého vyloučení soupeře) ve prospěch papírově silnějšího a bohatšího mužstva a následné nudné dohrávání zápasu z povinnosti při pečlivé obraně silnějšího mužstva.

V neposlední řadě ale také odstraňuje překvapivou převahu diváků na stadionu nad rozhodčím (a i nad hráči na hřišti)
Jistě si vzpomínáte na obrovské tragédie, kdy při fotbalových utkáních po celém světě docházelo po sporných verdiktech rozhodčích k hromadným bitkám diváků často se spoustou mrtvých. A při hledání způsobů jak nejitřit vášně v hledišti se používal i zákaz opakování sporných situací na velkoplošných obrazovkách (dodnes myslím platí v Česku na hokejových stadionech)
Dnes je to však kontraproduktivní. Divák si při mistrovství světa pustí v hledišti na chytrém mobilu přímý televizní přenos a ví o sporném zákroku více než rozhodčí. Paradoxně rozhodčí a hráči na hřišti jsou těmi, kdo o sporném zákroku či ofsajdu ví z celého stadiónu (a z celého světa!) nejméně!

Velkým problémem byl nejednotný metr kdy a jak video používat.
Je využití bylo plně v moci hlavního rozhodčího. A to není dobře. I nejlepšího rozhodčího typu Collina občas šálí zrak. Ale cítí se jistý a video nepoužije přes protesty chumlu hráčů a pískot publika.
Tenis ukazuje cestu. Je třeba dát mužstvu, které se cítí poškozeno, možnost vyžádat si jeho použití.
Je otázkou kolikrát. Jednou za zápas? Jednou za poločas? Nebo (po vzoru tenisu) i vícekrát až třeba do první neúspěšné reklamace verdiktu? V tom zase hraje významnou roli faktor zdržování a rozkouskování hry. Lidé chtějí sice spravedlivou ale také hlavně co nejplynulejší zajímavou hru bez zbytečných prostojů.
Jakým způsobem žádat? Jednoduše, třeba jako v hokeji. Právo může mít třeba kapitán nebo hlavní trenér. Projeví ho například na dálku (aniž by k rozhodčímu musel běžet) jasným gestem. Např. zvednutím obou rukou nad hlavu a vytvoření z prstů obdelnik -tedy symbolickou obrazovku.
Na gesto kapitána mohou upozornit rozhodčího bližší hráči mužstva.

Komunikace rozhodčího s pomocí vysílaček je OK.
Není v pořádku to, že on situaci znovu nevidí ale spoléhá se na názor videorozhodčího. Ten se tím de fakto stává hlavním rozhodčím zápasu a to vůbec není žádoucí. Ovšem žádoucí není ani pobíhání hlavního rozhodčího někam daleko k monitoru kvůli každé sporné situaci. To mi dost vadilo.
Je určitě v technických možnostech mít alespoň chytrý mobil v kapse, nebo lépe nějaké chytré brýle, které si sudí nasadí a na které mu situaci rozfázovaně promítnou.
To by situaci vyřešilo. Pak by nevadilo téměř nikomu nevadilo i více situací za zápas řešených videem.

Možnosti techniky jsou dnes obrovské.
Dle mého názoru by zvládla i přesné posuzování tak složitého pravidla jako je pravidlo o ofsajdu.
Alespoň toho původního jednoznačně definovaného pravidla. Dnes se výklad pravidla o ofsajdu změnil ve volný a nejasný připomínajíci pak ve výsledku "spravedlnost" asi jako v hodnocení v krasobruslení.
Prapůvodní ofsajd je zhodnocením situace v okamžiku dotyku hráče s míčem.
Ten se počítačově dá rozpoznat jako každá situace, kdy míč změní směr či rychlost pohybu či současně třeba i rotaci. Samozřejmě je nutno rozlišit od dotyku míče se zemí.
Tak jako jestřábí oko v tenise takto pozná okamžik dotyku tenisáku s kurtem, na kamerách vidí rychlost dopadu i prohnutí a tedy dotykovou plochu a její obrys . Nebo dokáže přesně vypočítat největší prohnutí v okamžiku dopadu ze směru pohybu, rychlosti, rotace a znalosti mechaniských znalostí použitých míčků pomocí počítače.
Také ve fotbale stačí v reálném čase při každém dotyku jakéhokoliv hráče s míčem zkontrolovat, kdo se míče dotkl a jaké je postavení všech hráčů na ploše. Při použití několika kamer a při možnosti dát jich několik pod střechy tribun (prakticky letecký pohled), je minimální množství sporných nerozhodnutelných situací, způsobených zákryty hráčů při skrumážích. A sudímu může ve sluchátkách pípnout ofsajd popř. sporná situace na hranici ofsajdu (nejasná kvůli velkému chumlu hráčů či třeba není jasné zda se míče dotkl útočící či bránící hráč).

Lze také technicky místo čistě obrazových informací zapojit i třeba čipy do kopaček hráčů a do míčů (viz třeba biatlon) a tím zdvojit posuzování polohy hráčů a míče.
Rozhodně je to v možnostech techniky už dnes a umožnilo by to vyřešit spravedlivě další zásadní momenty přímo ovlivňující uznání či neuznání gólu.

V každém případě jsem videem nadšen a moc se těším na jeho častější a chytřejší používání.

Autor: Jiří Žamboch | pátek 13.7.2018 11:58 | karma článku: 19.44 | přečteno: 798x

Další články blogera

Jiří Žamboch

Umělá inteligence vysvětlila, proč v ČR vstupem do EU skončil vysoký ekonomický růst!

Chatovací robot ChatGPT využívá umělou inteligenci Výsledky, které dává, jsou opravdu zajímavé. Pro EU a její ekonomický vývoj právem nelichotivé. A jsou navíc velmi pečlivě zdůvodněné

2.2.2023 v 20:05 | Karma článku: 19.87 | Přečteno: 615 | Diskuse

Jiří Žamboch

Prezidentské volby jsou zcela nerozhodnuty. Alespoň podle dat z nástroje Google Trends

Nástroj Google Trendy,který dokáže zobrazit srovnání počtu dotazů hledajících informací o P.Pavlovi a Babišovi v daném čase jednoznačně ukazuje velikou vyrovnanost prezidentských voleb.Při debatě na ČT i hned po ní je srovnáno.

23.1.2023 v 0:19 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 327 | Diskuse

Jiří Žamboch

Pravda o Ústí n.L. a lži o včerejší návštěvě P. Pavla

Demagogie o plném náměstí při provokaci P.Pavla znechutila Ústečany. Náměstíčko u místního obchodňáku a nejvýznamnějšího kostela krajského města zažilo "demonstraci". Zabírala prostor cirkusového stanu HUMBERTO (32m v průměru) !

18.1.2023 v 1:02 | Karma článku: 42.17 | Přečteno: 6148 | Diskuse

Jiří Žamboch

Kdy Petr Pavel odevzdal (či zahodil) stranickou knížku KSČ?

Od kdy se ztotožnil s novým režimem? Nevadilo by Vám, kdyby později než rok po revoluci? Platí graficky pozoruhodné údaje o tom na oslavných kandidátských stránkách? Nebo údaje v oslavném článku-předsedou ZO KSČ byl ještě v r.1991?

8.1.2023 v 20:59 | Karma článku: 34.43 | Přečteno: 1026 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 326 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2807

Zajímá mne ledacos - a o tom nejzajímavějším,co se mne skutečně vnitřně dotklo, bych chtěl psát něco zajímavého.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...